donderdag 26 juli 2012

Vrije wil

Het nieuwe kabinet is erg voor zoveel mogelijk vrijheid. En het Nederlandse volk is het met dat kabinet eens, want de twee grootste partijen van Nederland – volgens de laatste peilingen - hebben allebei de V van Vrijheid in hun naam staan. Zoveel mogelijk vrijheid, zodat de ondernemers van Nederland naar hartenlust kunnen ondernemen.
Maar ik las laatst in de wetenschapsrubriek van mijn krant dat het met die vrijheid van ons bitter tegenvalt. De dames en heren neurobiologen zagen naar net zoveel hartenlust aan de stoelpoten van onze vrije wil. Als wij denken geheel op basis van onze eigen vrije wil een keuze te maken, worden wij in werkelijkheid gestuurd door van alles en nog wat, behálve door onze vrije wil.
Onze partnerkeuze bijvoorbeeld… volslágen irrationeel. Gestuurd door geuren en door een onbewuste scan van de heupbreedte van vrouwen of de borstomvang van mannen, die vóór we er verstandelijk weet van hebben ons al een antwoord geeft op de vraag of die vrouw ons gezonde baby’s kan geven of dat deze man ons en onze baby’s wel goed kan beschermen. Niks vrije keuze. Geeft niks. Want als we er al te bewust bij gaan nadenken, dan gaat het meestal mis. Dan rijden we tegen dingen op, dan mislukt onze appeltaart, dan blijven we aan die verkeerde vrouw of die foute vent hangen. Recht op vrijheid wordt dan het recht om op basis van onze eigen rationele keuzes ongelukkig te worden of te mislukken als ondernemer.
Dat er dan nu een kabinet zit dat niet meer wenst alles maar van bovenaf te regeren en te sturen, dat is dan toch eigenlijk wel erg mooi. Niet omdat we dan zélf onze keuzes mogen maken, maar dan toch omdat we dan in elk geval niet in de weg worden gezeten door een regering met een al te uitgesproken eigen wil.
Nu eens kijken wat mijn onderbewuste me vertelt over het gewas dat ik dit jaar eigenlijk had moeten telen.
Rik Prikkel
week 46/2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten