vrijdag 20 juli 2012

Spoken

Moet je om spoken te kunnen zien ook in spoken geloven? Ik dacht het niet. Neem nou bijvoorbeeld de spoken die veel tuinders zien als het gaat om het vermeende misbruik van inkoopmacht door supermarkten. Gevoed door elkaars paniekverhalen worden die spoken steeds groter en enger. “Als je in Europa zaken wilt doen met het grootwinkelbedrijf, dan zijn er nog maar 15 inkopers die er toe doen”, roept de een. Waarop een ander er wel even overheen wil en gilt dat er nog maar tíén voordeuren zijn, waar we met al die tienduizenden Europese tuinders tegelijk staan aan te kloppen. En nummer drie orakelt dat “binnenkort 4 à 5 partijen een marktaandeel van 80 procent zullen hebben”.
Nou, als dat geen spoken zijn. Ze vliegen ongrijpbaar rond, rammelen met ketens en slaken angstaanjagende kreten. Maar wie het een beetje bijhoudt, die weet toch dat er in Nederland alleen al een top 4 is van grote en tamelijk grote inkooppartijen. En daar zit Plus Retail, waar The Greenery altijd zo mee pronkt als klant, nog niet eens bij. Engeland heeft een top 10 van retailers, die net zulke hoeveelheden groente en fruit inkopen. Duitsland ook. Frankrijk niet veel minder. En qua bevolking kleinere landen als Zweden, België, Denemarken of Zwitserland, die hebben allemaal nog minimaal een top 2 van niet te versmaden inkooppartijen. Dat zijn er bij elkaar in onze directe omgeving dus al meer dan 40.
En volgens de 80-20 regel staan naast die 40 grote er nog eens 160 kleinere supermarktinkopers. En dan heb ik het nog niet eens over de 20 tot 25 procent van het verse volume dat helemaal niet via de supermarkten gaat. Hoeveel klanten heb je er dan nog eens bij. En dán nog eens het buitenshuiskanaal van cateraars, grootkeukens en de horeca.
Wie in spoken gelooft, die ziet nu dus bij elkaar een paar duizend spoken. Wie in klanten gelooft, die ziet er uiteindelijk in heel de EU 500 miljoen.

Rik Prikkel
2/2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten