dinsdag 17 juli 2012

Plichtmatig

Deze week protesteerden Europese boeren in Brussel. ’LTO demonstreert loyaal mee’ zette LTO Nederland vorige week al boven een aankondigend persbericht. Alsof LTO eigenlijk totaal geen behoefte had aan de demonstratie, maar niet flauw wilde doen.
Je kon van tevoren al zien dat het niet echt een indrukwekkend evenement zou gaan worden. Dat kon ook bijna niet, als we moesten afgaan op het van tevoren door de organisaties verzonnen motto: ’For a European model of agriculture: justice for farmers - quality for society’. Ik heb dat overigens geen enkele boer horen scanderen. En het spandoek waar deze volzin op moest was kennelijk ook niet op tijd af gekomen. Uiteindelijk was er nog een kleine schermutseling met de lokale ME, maar toen het waterkanon werd aangezet zag ik daar alleen maar boeren lachend van wegrennen. Kortom, plichtmatigheid en balorigheid troef.
Ze zeggen dat dat door het poldermodel komt: minder acties, meer overleg. Volgens mij gaat het verder. Het komt door de oprukkende beschaving. Wanneer is er voor het laatst nog een volgens de dorpsgemeenschap te wilde weduwe gestenigd? In Urk doen de jongeren nog flauwe pogingen om het volksgericht in ere te herstellen, maar dan noem je ook een dorp. Als een moderne boer nog wil demonstreren doet hij dat via Internet. Nog even en de boeren zijn klaar om tuinder te worden.
Rik Prikkel, 10/1998

Geen opmerkingen:

Een reactie posten