dinsdag 17 juli 2012

Genfobie


Nu weer een aardbei met een ingebouwd gen dat tandbederf tegengaat.
Waarom? We hebben toch al tandpasta? Desnoods met aardbeiensmaak!
Elk volgend krantenbericht, over wat deze of gene enge professor in een duister laboratorium nu weer met een tomaat heeft uitgehaald, bezorgt mij een aanval van technofobie. En die allergische reactie wordt alleen maar versterkt door berichten over bezorgde wetenschappers, die het óók allemaal knap griezelig beginnen te vinden.
Zoals dat clubje Wageningse wetenschappers dat in opdracht van Greenpeace hun duit in het biotechnologiezakje hebben gedaan. Die Wageningers roepen een verontrustend beeld op van op drift rakende genen. Gentechnici blijken helemaal zo handig nog niet te zijn in het inbouwen van genen. Dat antitandbederf-gen zou derhalve makkelijk per ongeluk ondersteboven in het aardbeien-DNA geplakt kunnen zijn. Met wie weet wat voor desastreuze gevolgen.
De biotechnologielobby schermt graag met de zegeningen die gentech te bieden heeft voor de medische wetenschap. Koeien die medicinale melk geven. Kippen die cholesterolbestrijdende eieren leggen. En de aardbei voor een stralende glimlach.
Waarschijnlijk zijn ze ook al in het geniep bezig met het her en der inbouwen van een gen dat helpt tegen genfobie. Dan is het maar gelukkig dat ze toch nog niet alles kunnen.
Rik Prikkel 39/2000

Geen opmerkingen:

Een reactie posten