vrijdag 20 juli 2012

Kartelspeurneuzen

Was ík eens een keertje middenin de zomer naar de camping. Om weer een beetje bij te zijn met de ontwikkelingen eventjes wat op internet zitten kijken naar het nieuws. Dacht hooguit wat komkommernieuws te zullen gaan vinden. Niks hoor. Groot nieuws! De Nederlandse en de Belgische kartelpolitie zijn met groot materieel ingevallen bij de tuinbouw.
Nou ja, ingevallen. Ze hebben de horloges gelijk gezet en hebben tot op de seconde nauwkeurig bij zo ongeveer alle telersverenigingen een vragenlijst langsgebracht.
Met kort gezegd de vraag: heeft u wel eens prijsafspraken gemaakt? Je zou zeggen dat de bizar lage prijzen die telers de laatste maanden krijgen voor hun groente die vraag afdoende beantwoordt. Maar met zulk indirect bewijsmateriaal neemt een wakkere opsporingsambtenaar natuurlijk geen genoegen.
Mijn brievenbus nog eens extra oplettend doorgenomen. Maar bij mij gelukkig geen post van de NMa. Opde website van vakblad Groenten & Fruit kon je echter de vragenlijst nalezen. Gauw gedaan. En dan ga je je toch ernstig afvragen wat deze speurmeuzen denken daadwerkelijk met succes te kunnen gaan opsnuffelen. Een van de vragen namelijk luidt samengevat als volgt: “De NMa beschikt onder andere over informatie die erop wijst dat tussen verschillende ondernemingen concurrentiegevoelige informatie wordt uitgewisseld en prijzen worden afgestemd. Gelieve uw zienswijze op het bovenstaande te geven.”
Mijn zienswijze voor de NMa: ‘Veel succes ermee.’
Rik Prikkel
32/2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten