vrijdag 20 juli 2012

Gezin

Soms wordt het de tuinder toch zó makkelijk gemaakt om modern te zijn.
Werk en gezin combineren, daar is volgens minister Rouvoet van Jeugd en Gezin niets minder dan een cultuurbreuk voor nodig. Nu zijn er voor al die arme werkende vaders te veel belemmeringen om werk en gezin te kunnen combineren.
Bij tuinders is dat hoegenaamd géén probleem. Papa hoeft immers niet al om half 7 de deur uit om de file voor te zijn. Papa moet misschien wel al om 6 uur de tuin in omdat het werk hem anders letterlijk boven het hoofd groeit. Maar dan kan hij toch gewoon tussendoor wel even met de kinderen ontbijten. Als de kinderen al niet om 6 uur achter hem aan naar de tuin toe kuieren om alvast een paar padjes te doen. Dan begint de quality time al héél vroeg.
Komen de kinderen tussen de middag, moe van het rekenen, aardrijkskunde en geschiedenis, thuis voor hun boterhammetje, dan heeft papa die al gesmeerd.
En later op de middag, dan mogen ze voor ze aan hun huiswerk beginnen, bij papa nog wat komen onkruid wieden of bladplukken of wat oogstwerk doen. En als ze willen kan papa ze helpen met het huiswerk. Als dat ten minste over biologie gaat. Want verder heeft papa er natuurlijk geen kaas van gegeten.
Rouvoet kwam met prachtige oplossingen (thuis- en telewerken, zelfroosteren, schooltijdbanen en variabele werkweken of werkdagen), waar tuinders al sinds jaar en dag mee aan de gang zijn. In de weekends en de vakanties, dan gaat het combineren van werk en gezin zelfs zo ongeveer 24/7 door!
Wat wel een grote zorg voor Rouvoet zou moeten zijn, is de trend van tuinders die niet meer naast hun bedrijf wonen. Die een uur of meer moeten rijden naar hun megakas in een of andere lege polder. De dood in de pot voor de hoeksteen van de samenleving.

Rik Prikkel
48/2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten