vrijdag 20 juli 2012

Pensioen

Daar gaat mijn pensioen! Denkt heel Nederland vanmorgen. Een commissie heeft zich over het Nederlandse pensioenstelsel gebogen en concludeert dat dat niet overeind te houden is. Steeds minder werkenden betalen premies en de pensioenfondsen kunnen dat allemaal niet compenseren uit het resultaat van hun beleggingen, waarvan we allemaal weten hoe winstgevend dat is uitgepakt.
De pensioenpremies zouden eigenlijk met de helft omhoog moeten. Maar daar zit geen rek meer in. De pensioenen kunnen nog wél een stukje omlaag, want de Nederlander zit met zijn aanvullend pensioen een leuk eindje boven het Europees gemiddelde.
Nou ja, dat is dan één ding waar wij als tuinders niet zo’n last van hebben. Een tuinder heeft geen loon en dus ook geen pensioenpremie die nog een stuk omhoog zou moeten, maar waar al geen rek meer in zit omdat die al zo hoog is.
Maar dan zet je ’s ochtends de computer heel eventjes aan om te kijken wat het weer gaat doen. Het is berekoud geweest, het gaat later vanmiddag hard waaien, regenen en sneeuwen… en gfactueel.nl meldt dat tuinbouwgrond in waarde is gehalveerd. Daar gaat míjn pensioen! We verdienen niks aan de groente, met stroom opwekken verdienen we bijna niks meer en onze grond verdient nu ook al niks meer.
Dit is de januaridip. Dat we dan nog altijd een stuk beter af zijn dan al die arme sloebers in Haïti, moet dat ons nou opbeuren? Ik probeerde vorige week met die TV-actie via dat telefoonnummer in contact te komen met premier Balkenende. Of dan toch met Prinses Margriet. Of desnoods met Bert van Marwijk of met Nance, die er ook zaten. Maar ik kreeg helemaal niemand aan de lijn. Toen heb ik die 5 euro maar op mijn eigen bankrekening gestort. Kwam neer met een akelig hol echoënd geluid.

Rik Prikkel
5/2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten