dinsdag 10 juli 2012

Knecht


Welk beeld doemt op voor uw geestesoog bij het noemen van het woord knecht?
De knecht dat was een stoere bonk. Een ruige kerel, die niet met zich liet spotten. Behalve door de baas dan. Maar de baas, die spotte niet met zijn knecht, want die wist wat een trouwe knecht waard was.
Zo'n knecht verzette bergen werk. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. At tussendoor mee aan de keukentafel. Vergreep zich af en toe aan een meid, want zo'n knecht had verder maar weinig verzetjes. En zo'n meid ook niet trouwens.
Een knecht zielig? Welnee. Niet voor niets is knecht nauw verwant aan knight, Engels voor ridder.
Misschien zoekt u nog zo'n knecht. Houdt u daar maar mee op, want ze zijn er niet meer. Verboden bij de wet. De Arbeidsomstandighedenwet. De knecht gooide nog met gemak een zak vroege aardappelen van 75 kilo over zijn schouder. Daar heb je nu een schriftelijke ontheffing van het ministerie voor nodig. Met als gevolg een nieuw probleem: slappe medewerkers. Want ze mogen niet meer sjouwen. En als ze dan per ongeluk een keer sjouwen, dan doen ze het niet goed, omdat ze niet meer weten hoe dat moet, en dan gaan ze dus meteen door hun rug. Kun je als dure ondernemer zelf gaan lopen sjouwen. Dan is er ineens snel geïnvesteerd in allerlei hightech mechanisering.
En dat nu heet vooruitgang. Voor degenen die het kunnen betalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten