dinsdag 17 juli 2012

Kantonrechter


De redacteuren van tuinbouwvakblad Groenten & Fruit hebben weleens een tip voor een Maaiveldje. Deze week betrof het een kort berichtje in de Telegraaf. Het cateringbedrijf Martinair had een chefkok op staande voet ontslagen omdat hij twee bakjes zuurkool achterover had gedrukt. De kok vond dat wel wat kras, gezien het feit dat hij al twintig jaar in dienst was bij het bedrijf. Hij vocht zijn ontslag aan bij de kantonrechter en die bepaalde dat de werkgever zijn ex-medewerker een ontslagvergoeding van 281.000 gulden bruto moest betalen. De rechter had in zijn vonnis ook meegenomen dat de man ten tijde van de diefstal overspannen was, aldus De Telegraaf.
De grappige invalshoek ontgaat mij. Voor werkgevers is dit op zijn best een treurigstemmend artikeltje. Je ontslaat een overspannen kleptomaan en dan moet je hem nog een vette fooi achterna brengen ook. Leuk is anders. Nieuws is het trouwens ook niet. Dat een ontslag via de kantonrechter de werkgever komt te staan op het meegeven van een ontslagpremie van net zoveel maandsalarissen als de ontslagen werknemer er aan dienstjaren bij die werkgever heeft opzitten, dat weet elke teler die weleens heeft geprobeerd op die manier van een medewerker af te komen.
Ze mogen bij Groenten & Fruit blij zijn dat gebrek aan gevoel voor humor geen reden kan zijn om een vakbladredacteur te ontslaan.
Rik Prikkel 1997

Geen opmerkingen:

Een reactie posten