dinsdag 17 juli 2012

Nanopeer

De alg moet de wereld gaan redden. De alg en de bionanotechnoloog. Dat begrijp ik uit een bericht dat via het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit bij mij binnen kwam. Het komt er op neer dat een geweldig team van topwetenschappers aan nationale top-instituten Nederland weer op de kaart gaat zetten met baanbrekend onderzoek naar de plant als energiecel.
We kennen allemaal de bewering dat de gehele wereldeconomie een jaar kan draaien op de energie die de zon in een uur op de Aarde laat neerdalen. Alleen hebben we wat moeite om al die zonne-energie vast te leggen. Dat zou dan straks beter moeten kunnen met algen en andere planten die daar speciaal voor zijn getraind.
Er was een tijd dat ik dit soort persberichten met groeiend enthousiasme las. Alsof er écht wat zou gaan gebeuren. De wetenschap ging het oplossen en snel ook. Wonderrijst en wonderperen met nieuwe genen zouden het wereldvoedselprobleem gaan oplossen. Maar dan bleek er toch van alles niet te werken of bleek er veel maatschappelijk verzet en moest de blije toekomst tot nader order worden uitgesteld.
Toch zou het nu allemaal ietsje sneller kunnen gaan. Want waar alle heilsverwachtingen op grond van genetisch onderzoek lelijke vertraging opliepen, omdat we alles waar ‘gen’ in voorkomt eng blijven vinden, daar hebben we nu ‘nano’. En nano, dat klinkt veel vriendelijker. “Wat zou dat?” denkt u misschien. Maar dat zóu heel veel. Want snappen doen we er allemaal uiteindelijk sowieso niks van. Dus varen we op ons gevoel. En de bionanotechnoloog, dat vinden we gevoelsmatig een geschikte peer.
Ik overweeg nu serieus de teelt van nanoperen.
Rik Prikkel, 29/2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten