dinsdag 17 juli 2012

Nieuwjaarsduik


Buitenlanders vinden Nederlanders nogal eens tamelijk gelijkhebberige types. En als je Nederlandse tuinders in debat verwikkeld ziet met Nederlandse milieufanaten, dan heb je de neiging daar een eind in mee te gaan. Maar niet alle gelijkhebbers willen hun gelijk met alle geweld krijgen. Dit wordt door de laatste twee jaarwisselingen bewezen.
Vorig jaar: millenniumgekte. Het sloeg nergens op, want het was een jaar te vroeg. Ik ga het niet nog een keer uitleggen, want vorig jaar werden de verstandige argumenten van logisch nadenkende mensen ook al wereldwijd massaal in de wind geslagen. Bovendien zou u mij niet geheel ten onrechte voor een drammer houden.
Dit jaar: terwijl er nu dus pas echt een nieuw millennium en een nieuwe eeuw van start gaan is er totaal geen ophef, geen extra plechtige terug- en vooruitblikken, geen megaknalfuiven, geen echte millenniumbaby’s, geen echte milenniumbruidsparen.
Wat bewijst dit? Dat de rationeel denkende gelijkhebber, die heel goed weet dat jaartellingen niet met het jaar 0 maar met het jaar 1 beginnen, rustige types zijn die niet zo nodig op de voorgrond hoeven. En het toont ook de nutteloosheid aan van elke poging een irrationele massa op andere gedachten te brengen. Hoe praktisch, onweerlegbaar onderbouwd en waterdicht uw bewijsvoering ook is.
Dus kom, laat ons een Unox-ijsmuts opzetten en bij een temperatuur net boven het vriespunt massaal de zee inrennen. Er staat immers toch erwtensoep te dampen, gemaakt van erwten geteeld door tuinders die zich daar – heel verstandig – niet op laten voorstaan.
Rik Prikkel 1/2001

Geen opmerkingen:

Een reactie posten