vrijdag 27 juli 2012

Groentemayonaise

Wie van ons kent Jeu Claes nog? Deze gewezen directeur van de Bredase groenteveiling RBT verschijnt nu alweer een fiks aantal jaren met name rond de Horecava met zijn vrolijke gezicht in allerlei media.
Geeft allemaal niks. Maar dan moet hij natuurlijk niet met vreemde toekomstvisioenen komen waarin groentemayonaise een hoofdrol speelt.
Als we geloof mogen hechten aan wat stond te lezen in De Telegraaf van buurman André (wij lezen die krant niet), dan ziet Claes een groentemayonaise voor zich, waarmee jong, snel en wild burgervolk dat niet meer aan zelf koken toekomt in de toekomst zonder probleem in één klap hun dagelijkse dosis met groente en fruit samenhangende gezondheidsstoffen binnenkrijgt.
Horeca Nederland en de Wageningse universiteit zouden voor de realisatie van deze ‘gezonde’ groentevervanger reeds de handen ineen geslagen hebben.
Ik heb al eerder vraagtekens gezet bij ingewikkelde plannetjes vanuit Wageningen om luie consumenten op slinkse wijze toch aan hun anti-oxidanten, hun flavonoïden, hun caroteen, hun seleen, hun foliumzuur en al hun vitaminen te laten komen. Maar ja, onderzoekers spelen nu eenmaal graag ingewikkelde dingen klaar.
Dat nu een ooit zo enthousiaste veilingdirecteur als Claes echter nu ook zijn naam verbindt aan dit soort nonsens, dat riekt volgens André naar verraad!
Ik denk dat het zo’n vaart wel weer niet zal lopen. Want we hebben al groentemayonaise. Wij noemen dat thuis ook wel tomatenketchup. U weet wel, dat spul waar per ongeluk nú al de hoogste concentratie van dat zo alom geprezen lycopeen blijkt in te zitten, zonder dat er een batterij Wageningers aan te pas moest komen. En waar de buiten de deur snackende ketchupgeneratie al sinds jaar en dag zo dol op is.
Rik Prikkel
week 3/2007

Geen opmerkingen:

Een reactie posten