vrijdag 20 juli 2012

Intelligent bord

Er schijnt hard te worden gewerkt aan de marktintroductie van een bord dat ons waarschuwt als wij te snel eten. Het bedrijf Nedap Healthcare uit Groenlo is bezig met de ontwikkeling van dit ideale kerstcadeau. Je stapelt het bord vol met voer en je gaat eten. Als het bord met ingebouwde weegschaal merkt dat er in een te hoog tempo eten vanaf geschept wordt, dan geeft het alarmerende lichtsignalen af. Langzamer eten zou goed zijn voor de lijn, omdat het in de praktijk ook neerkomt op minder eten. In het berichtje dat ik er over las, wordt het bord meteen maar aangeduid als een intelligent bord. Maar hoe intelligent is een bord dat waarschuwt als de eter in hoog tempo spruitjes of broccoli naar binnen aan het werken is? Ik zou zeggen: dát kan niet voldoende gestimuleerd worden.
Nee, hier moet de student van TU Eindhoven die met het idee aan de slag is, nog wel even wat extra technisch werk verrichten. Er moeten sensoren in het bord komen die onderscheid kunnen maken tussen gezond en dikmakend voer. En er moet een stemmetje in het bord komen dat vervolgens de eter bestraffend toespreekt of complimentjes uitdeelt.
“Ho ho, rustig aan met die vette saus!”
“Goed zo, al vier van die lekkere worteltjes op.”
“Een speklapje minder kan ook wel hoor.”
“Ik ben sowieso veel te zwaar beladen. Tenzij u met zijn tweeën bent, dient u de helft van wat u op mij heeft opgeschept weer terug te gooien in de pan. Geeft niks, morgen als restje ook nog lekker.”
Het kan werken, mits je uitgaat van een tweedeling tussen mensen met gezond verstand en mensen die luisteren naar een bord.
Rik Prikkel
30/2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten