vrijdag 27 juli 2012

Beetje obees

Ik hou net als iedereen van lekker eten. En kijk daarom met groot medelijden naar al die mensen die vinden dat ze zich moeten inhouden. Omdat ze ‘te dik’ zouden zijn.
Daarom ook heb ik zo gesmuld van het bericht dat mensen met een licht overgewicht het laagste sterfterisico hebben.
Een zogeheten Body Mass Index (lichaamsmassacijfer) van 20 tot 25 werd tot voor kort als het ideaal gezien. Dan zat je geramd. Daarboven had je overgewicht of voor de liefhebbers onder u van modieus taalgebruik: obesitas. En dat was slecht! Daar ga je vroeg van dood na eerst nog een tijdje een overmatig beroep te hebben gedaan op de gezondheidszorg. Wij maakten ons daar in Nederland zoveel zorgen over dat we een Taskforce Obesitas in het leven riepen onder voorzitterschap van de de graatmagare Paul Rosenmöller.
Goed voor de groenteafzet, dacht ik. Want van groente word je niet dik.
Maar nu blijkt dat al die gezondheidsproblemen pas echt goed beginnen bij ernstige zwaarlijvigheid met een BMI van 35 en hoger. Sterker zelfs: wat nu nog te boek staat als licht overgewicht (bij een BMI tussen tussen 25 en 30) blijkt te zorgen voor het laagste sterfterisico. Mensen met een gezellig vetlaagje kunnen beter tegen een stootje. En wat nu het ideaal is is dus gewoon ondergewicht. Rosenmöller zal aan de bijvoeding moeten.
Minder goed voor de groenteafzet? Nee hoor. Mensen kunnen nu ongegeneerd vette sausjes over hun broccoli gooien. Scheppen ze nog een keer extra op en komen ze misschien eindelijk tóch aan die 2 ons groente per dag.
Rik Prikkel,
week 37/2008

Geen opmerkingen:

Een reactie posten