dinsdag 17 juli 2012

Normen


Er moet een regeringscommissie Normen en Waarden komen. Dat schijnt iets te zijn waar wij lacherig over moeten doen. Zelfs het NOS Journaal zet er een glimlach bij op. Dat is toch vreemd, want normen en waarden zijn serieuze zaken. Tuinbouwondernemers weten dat beter dan wie ook. Want die moeten al sinds jaar en dag aan erg veel normen voldoen. Ze weten ook dat normen voortdurend veranderen. Wat tien jaar geleden de milieunorm was, daar hoef je nu niet meer mee aan te komen.
En ook over waarden valt weinig te grinniken. Want noemt u eens één werkelijk vaste waarde in de maatschappij, waar wij nog houvast aan hebben. Daar weten telers ook al alles van. Met of zonder veilingklok, met of zonder vaste contractpartner, vaste waarde voor je product is een illusie. Overigens weet de burger dat ook sinds hij zo nodig de beurs op moest: de waarde van zijn belegging fluctueert. Feitelijk zijn we allemaal ervaringsdeskundigen op het gebied van strenge normen en steeds maar naar beneden fluctuerende waarden.
Als die commissie zorgt dat je met normen ook af en toe eens kunt lachen en dat waarden ook eens omhóóg kunnen fluctueren, dan ben ik er helemaal voor.
RikPrikkel, 36/2002

Geen opmerkingen:

Een reactie posten