dinsdag 17 juli 2012

Maatschappelijk


Kent u de Taskforce Waardevolle Landbouw al? Hebben ze in Wageningen bedacht. Een clubje toekomstdenkers dat de dilemma’s van de moderne land- en tuinbouw te lijf wil. En iedereen mag meedoen aan het maatschappelijk debat. Niettegenstaande dat ietwat militaristisch aandoende modewoordje ‘taskforce’, lijkt het me een onschuldig stel.
Want het is natuurlijk je reinste navelstaarderij. Daar moet de agrarische sector eens heel snel mee ophouden. Eén advies van deze halfzachte sociologen nemen we nog ter harte: namelijk dat boeren en tuinders de ramen naar de maatschappij open moeten zetten. Maar dan niet om jan en alleman allerlei troep door dat raam heen te laten gooien, maar om er zelf ook eens wat doorheen te roepen. Want als iedereen zich met iedereen bemoeit, dan mogen de boeren en de tuinders zich ook weleens mengen in de discussie. Waarom zou een tuinder geen mening kunnen hebben over foutlopende privatiseringen van voormalige overheidsbedrijven, over wat kinderopvang voor effect heeft op kinderen of over hoe gevaarlijk de islam is?
We beginnen om te wennen dicht bij huis met wat boude uitspraken over een betere manier van milieu- en consumentenbelangenbehartiging. Echt veel kennis van zaken hoef je daar niet voor te hebben. Je roept gewoon wat. ‘Van bangmakerij wordt niemand beter!’ Of ‘Een zwartkijker kan niet ver zien’. Scoren maar.
Rik Prikkel 43/2001

Geen opmerkingen:

Een reactie posten