vrijdag 13 juli 2012

Topsport


Het is een tijdje mode geweest om van alles en nog wat te roepen dat het topsport was. En nog steeds: gisteren in de stad een billboard gezien met de navrante kreet ‘Kanker is topsport’. En net nog wat nieuwskoppen bij elkaar gegoogeld: Handhaven is topsport. Integreren is topsport. Dansen is topsport. Gehandicapt én succesvol zijn is topsport. Productontwikkeling is topsport. Gamen is topsport. Ondernemen is topsport. En jawel, ook tuinbouw is topsport.
Grote onzin natuurlijk. Ik heb nog nooit tribunes in een aspergeveld of in een komkommerkas zien staan. Niks topsport, gewoon hard werk.
Echter. Ik lees nu dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor bepaalde arbeidsmigranten de regels versoepelt. Voor briljante buitenlandse violisten, massale geestdrift opwekkende buitenlandse dominees en stadionvullende buitenlandse topsporters hoeft niet eerst te worden gezocht naar alternatief binnenlands aanbod. Zoals wel het geval is als onze tuinders een vrachtwagenlading Oekraïense oogsters naar Nederland willen halen.
Zetten wij nú het WK Aspergesteken of het WK Ballenracen (Westlands voor tomatenplukken) op touw, dan zitten wij volgend jaar ook goed. Die topsportevenementen kun je lang rekken. De Tour de France duurt drie weken, het WK Aardbeienplukken loopt over vier maanden. Met een algemeen klassement, een ploegenklassement en een rode trui. Mag een tuinder eindelijk ongegeneerd met een stopwatch naast zijn personeel lopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten