dinsdag 17 juli 2012

Mooi


Milieudefensie wil meer koeien in de wei. Dat is weliswaar iets minder goed voor het milieu, vanwege de ordeloos neervallende koeienvlaaien, maar het ziet er wel een stuk leuker uit.
Voor een club die zich altijd tot ver achter de komma sterk heeft gemaakt voor het milieu, bewijst Milieudefensie hiermee toch ook weleens oog te hebben voor iets anders dan alleen maar microgrammen werkzame stof en aquatoxiciteit. Kleine beetjes milieuwinst mogen eindelijk afgezet worden tegen verlies aan diervriendelijkheid en esthetisch-emotionele landschapsbeleving.
Deze verfrissende kijk biedt ook kansen voor bijvoorbeeld de fruitteelt.
Tegenwoordig wordt de overmaat aan bloemetjes op fruitbomen er namelijk met een zeer milieuvriendelijk middel afgebrand, maar het mooie van de bloei is er wel gelijk af. Hiermee vergallen we het fietsplezier van miljoenen ouden van dagen, gezinnetjes en andere lenteliefhebbers. Het voorjaar wordt nooit meer hetzelfde.
Dan zou het toch veel mooier zijn als het vruchtdunnen ná het uitbloeien van de bloesem kan geschieden. En dat kan, want dat is altijd zo gegaan, met het oude, iets minder milieuvriendelijke middel carbaryl.
Maar ik ben bang dat Milieudefensie daar niet gaat intrappen. Want daar stellen ze dan vast dat het nog mooier zou zijn als na de bloei dat vruchtdunnen heel ouderwets met de hand zou geschieden. Die lijn doortrekkend zou het het állermooist zijn als dat dan zou worden gedaan door heel mooie milieuvriendelijke meisjes. Maar de teler die vraagt of zijn vrienden bij Milieudefensie niet van dergelijke vrijwilligsters willen leveren, die overschat zijn krediet lelijk.
Rik Prikkel 18/2002

Geen opmerkingen:

Een reactie posten