dinsdag 17 juli 2012

Onderzoeksjournalistiek

De VPRO radio besteedt minimaal eens per jaar een uurtje onderzoeksjournalistiek aan de illegalen in het Westland. Of er nu nieuws is te melden of niet. LTO Glastuinbouw-voorman Frans Hoogervorst wilde vorige week wel weer zeggen dat het illegalenprobleem niet de verantwoordelijkheid van tuinbouwondernemers is. Wat is dan wel uw verantwoordelijkheid wilde de radioverslaggever weten. “Die mensen fatsoenlijk uit te betalen.” Goed zo Frans. De overheid gedoogt de instroom van illegalen, laat de tuinbouw ze dan maar dusdanig betalen dat ze ook nog wat te eten hebben.
Afgezien van de verstandige kalmte van onze tuinbouwvoorman, had deze radiodocumentaire verder alleen maar tenenkrommende sensatiezucht te bieden. Bij het live achtervolgen van busjes van de Haagse Schilderswijk naar het Westland riep de verslaggeefster met haar ingebakken onderzoeksjournalistieke toontje dat de busjes met daarin de vermeende illegalen vreselijk hard reden. Bij gebrek aan een onderzoeksjournalist die ook op zondagochtend om zes uur achter busjes wil aanrijden mocht een woordvoerder ongecontroleerd beweren dat 4 duizend illegalen zeven dagen in de week tien uur per dag werken. En op de vraag aan een teler of hij zelf illegalen in dienst had - waarop het antwoord uiteraard ‘nee’ was - vervolgde de interviewer met de pseudo-kritische opmerking dat natuurlijk alle telers zeggen dat ze zelf geen illegalen hebben. Daarmee het nut van zijn eigen reportage vakkundig tot nul reducerend.
Als ze echt een spannend uurtje radio willen maken kunnen ze toch beter een jaartje undercover gaan bij de Hell’s Angels.
Rik Prikkel, 41/2001

Geen opmerkingen:

Een reactie posten