dinsdag 10 juli 2012

2052

“Toen we het huis vorig jaar kochten waren we er nog zo blij mee. Maar ik kreeg al vrij snel het gevoel dat er iets eigenaardigs aan de hand was in de buurt van dat oude schuurtje. Mijn man wuifde het steeds weg. Hij was zelf druk in de weer met de verbouwing van het huis. Zo’n oud tuindershuis uit het begin van de vorige eeuw, daar moet natuurlijk het nodige aan gebeuren.”
Tineke Stedemans zit er nog steeds een beetje beteuterd bij, terwijl ze haar verhaal vertelt over de ontdekking, die ze deed op hun droomstekkie in de bij huizenkopers zo gewilde Zuid-Hollandse kuststrook. “Ik wilde op een mooie lentedag een begin gaan maken met het vrijmaken van de overwoekerde tuin. En toen vond ik daar achterin dus dat perfect verzorgde lapje grond. Bleek er dus nog zo’n oude tuinder te zitten. Vroeger stikte het er hier in Nederland nog van, maar nu schijnen ze alleen nog in Zuid-Europa voor te komen.”
In het oude schuurtje werden inderdaad sporen van bewoning gevonden, maar de tuinder zelf is niet meer gesignaleerd. Tineke en Herman Stedemans hebben alle werkzaamheden in en om hun huis onmiddellijk moeten staken. Als Stichting Cultuurdefensie haar zin krijgt zal het huis en het omliggende land worden opgekocht om er een tuinbouwreservaat van te maken. Alles zal echter afhangen van de vraag of tuinder Zwinkels nog wil terugkeren naar zijn tuintje en of er het komende seizoen nog jonge tuindertjes komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten