vrijdag 27 juli 2012

Vervalsing

Zondag onthulde Jules Deelder in het Sparta stadion de Bok de Korver Tribune. Genoemd naar een voorhistorische voetballer, van wie het verhaal de ronde doet dat hij nooit trainde, omdat hij dat niet eerlijk vond ten opzichte van de tegenstander.
Ik zeg: zo’n man mag in de annalen van een zichzelf respecterende sportvereniging hooguit worden opgevoerd als afschrikwekkend voorbeeld van hoe je níét aan topsport moet doen. Laat staan dat je een tribune naar hem noemt.
De aan hem toegeschreven overdreven beleefde wedstrijdmentaliteit doet mij denken aan het gemekker van tuinders die overal om zich heen concurrentievervalsing zien.
Concurrentievervalsing?
Wie scherp concurreert doet dat per definitie zo vals mogelijk. Want je wilt winnen. De Denen hebben dertig jaar lang lopen zaniken over ons goedkope gas. Nou Denen: “Na na nana na!” Hadden jullie maar beter moeten lobbyen.
Tien jaar geleden konden wij er maar niet over uit dat de Spanjaarden het zo goed deden met behulp van honderden miljoenen aan EU-steun. Kinderachtig gezeur van ons, waar we gelukkig overheen gegroeid zijn.
Of dat verongelijkte gemier van zielige kleine tuindertjes die klagen dat ze niet gelijk worden behandeld als hun vakbroeders met een tien keer zo groot areaal. Nee, natuurlijk worden we niet gelijk behandeld. Want we zíjn niet gelijk. En gelukkig maar. Wees geen zielige, maar een trotse kleine tuinder, blij dat ie niet aan zo’n monsterlijk groot bedrijf vast zit.
Iedereen doet zijn best om zijn eigen voordelen en sterke punten uit te buiten. Net doen alsof iedereen gelijk is en gelijk behandeld moet worden, dát is pas concurrentievervalsing.
Rik Prikkel
april 2007

Geen opmerkingen:

Een reactie posten